RESAN TILL KUORTANES KULTURLANDSKAP 7.8.2021

I Kuortane finns många speciellt stora och bevarade bondstugor. Byggnaderna är i huvudsak från 1800-talet och 70 av dem har tilldelats byggnadskulturmärke från Talonpoikaiskulttuurisäätiö. Man får en bra uppfattning av byggnadsarvet i Kuortane genom att köra runt Kuortanejärvi och byn Länsiranta (västra stranden) har klassats som ett nationellt värdefullt landskap. 

Vi har en rymmlig bus till förfogande och vår guide är Aino-Maija Niemelä, ordförande för Kuortanes hembygdsförening. Dagen börjar med välkomstkaffe kl 

9.30 vid Kuortanes hembygdsmuseum. Vår andra besöksmål blir nationalromantiska Klemettilä och vi fortsätter till Antti Hakolas år 1777 uppförda kyrka. Under landskapsrundan bekantar vi oss  med Kuortanejärvis västra strand, där det ligger flera ståtliga bondstugor, tex Nisulas byggnadsgrupp. Middagen avnjuts på Haapaniemi Hiippakuntakartano. Vi bekantar oss också med den gamla prästgården där. 

Eftermiddagen blir fylld med österbottniska bondstugor. Färden går till den täta Ruonabacken och där speciellt till Mäki-Kokkila, som är under renovering. Nästa anhalt är Knuuttila och dagen avslutas med Ylinen, som är skyddad med byggnadslag. Under resan ser vi också Alvar Aaltos barndomshem och finska krigets stridplats i Ruona, vi kör förbi Soili Yli-Mäyrys konshall och Kuortanes idrottspark. 

Bussen återvänder till museet ca.16.30 och de som vill kan besöka Kuortanes kyrkostrand, känd som Södra-Österbottens Riviera. Där finns 4-Hs sommarkafe och det finns möjlighet att äta på Kuortane idrottspark. 

Resans pris är 70,- för medlemmar och 90,- för andra. Priset innehåller guided bussresa och inträden. I priset ingår även lunch från stående bord och kaffe x 2. Till bussen ryms 57 personer och vi tar max 25 deltagare så vi kan sitta rymligare. Vi följer gällande corona rekommendationer.

Mera information och anmälningar före 15.7 till ordf. Riitta Jaakkola 0400 925656, pohjalainenrakennus@gmail.com

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det här inlägget postades i Yleinen. Bokmärk permalänken.