RESA TILL TERJÄRV KULTURMILJÖER 20.8.2021

Terjärv är känd för sina bondstugor med sidokammare och deras lokala särdrag. I Terjärv finns också välbevarade stenmurar och stensättningar.

Vi färdas med buss och Eivor Duvnäs är vår lokala guide. Dagen börjar med välkomstkaffe på Juhlatalo Ukko Hjalmar. Under kaffestunden får vi bekanta oss med husets historia. 

Sedan förflyttar vi oss till Jani och Maarit Raumas flytt- och renoveringsobjekt. Gården ligger vid Kortjärv strand. https://byggningsbacka.blogspot.com Resan fortsätter till Sixten Ahlsveds trädgård och ateljé. Vi bekantar oss med trädgården och dess speciella sten- och träbyggnader. http://www.sixtens.fi

Lunchen serveras på Ukko Hjalmar. Vi får höra om husets renovering under lunchen. på övre våningen finns en butil, där man kan finna något trevligt. http://ukkohjalmar.fi Efter maten besöker vi Hans och Ulla Sandviks sidokammarstuga och museum på övre våningen. Färden fortsätter till Terjärv hembygdsmuseum, där åtnjuts kaffe under tiden som vi får höra om museet.

Nästa anhalt blir Terjärv kyrka som byggdes av Matti Honka 1774. Korskyrkan grundrenoverades av Jaakko Kuorikoski år 1877. Kyrkans stensättningar och murar är speciella. Terjärv prästgård med en mäktig stenkällare blir dagens sista husobjekt. Prästgården är under renovering. Vid dagens slut kan man besöka en antikaffär I Terjärv centrum och kanske göra några fynd. Bussen återvänder till Ukko Hjalmar ca. 16.30-17.00 och hemfärden kan börja.

Resans pris är 70,- för medlemmar och 90,- för andra. I priset ingår bussresa, guidning och inträden. Även lunchen och kaffe x 2 ingår i priset. Anmälningen är bindande. Anmälningar av medlemmar senast 31.7. Efter det, ifall platser finns, öppnas anmälningen även till alla intresserade.

Förfrågningar och anmälningar: Ordf. Riitta Jaakkola 0400 925656, pohjalainenrakennus@gmail.com

Det här inlägget postades i Yleinen. Bokmärk permalänken.