Reseberättelsen från Hälsingland

Pohjalainen Rakennusperintö ry – Österbottens Byggnadsvård rf ordnade sin första utlandsresa till Hälsingland och Dalarna i Sverige. I resan deltog nästan 40 personer. Husen i Hälsingland hör till Unescos världsarv och det finns många likhetstecken mellan dem och de österbottniska husen. En grupp, intresserade av det österbottniska byggnadsarvet, gjorde en resa till Hälsingland efter att husen fått status som världsarv år 2012. Under resan föddes en tanke om att grunda en förening i Österbotten, eftersom man ville få till stånd samma värde och uppmärksamhet också för vårt byggnadsarv som i Sverige. Föreningens grundande möte hölls i Ilmajoki ett halvt år efter resan.

Riitta Jaakkola, som var med och grundade föreningen och är nuvarande ordförande, planerade resan 2018 och fungerade som reseledare.

Husbondsfolket Pär och Britt-Marie Forssell, föreningens ordförande Riitta Jaakkola och världsarvskoordinatorn Lena Lindström diskuterar. Bild Airi Kentala

RESEBERÄTTELSE

En buss full med ivriga resenärer deltog i föreningens medlemsresa till Hälsingland och Dalarna 10-14.6.2018. Resan företogs med buss från Oravais Trafik och vi övernattade på hotell Scandic i Bollnäs. Tack vare att vi under hela resan hade samma buss och hotell underlättades morgonbestyren. Färjan från Vasa till Umeå avgick kl. 8.00 den första resedagen och framme i Bollnäs var vi på kvällen. Bussresan avbröts för ett uppehåll med lunch i Världsarvet Höga Kusten. Där fick vi en uppfattning om naturlandskapet på bägge sidor om Kvarken. I Bollnäs fick vi en sen buffetmiddag på hotellet.

Den andra dagen besökte vi både Kristofers och Bortom Åas världsarvsgårdar. Kristofers är än idag en levande gård med jord- och skogsbruk. Inomhus har allmogemålaren Anders Ädel dekorerat med fantasifulla blomstermålerier. Bortom Åa ligger avskilt i skogsbyn Fågelsjö i gränstrakterna mellan Dalarna och Hälsingland. Området koloniserades av finnar på 1600-talet och vi fick bekanta oss med skogsfinnarnas tidiga öden. Bortom Åa är numera ett resmål, där man ordnar evenemang och läger mm. Hela huset var bevarat med en fullständig uppsättning möbler och husgeråd likt ett hembygdsmuseum. Lunchen åt vi på besökscentret Stenegård. Resenärerna hade möjlighet att spendera sina kronor på hantverksprodukter i små butiker. Besökscentret berättar om traktens historia och om hälsingegårdarna. Middagen intog vi på ett intressant gammalt ställe, nämligen på gästgiveriet Järvsjö Bad.

Världsarvsgårdarna Erik-Anders, Jon-Lars och Pallars besökte vi under den tredje dagen. Erik-Anders har en herrgårdsliknande arkitektur med en pampig festsal på övervåningen. Festsalen målades omkring 1850 av den kända Knutesfamiljen från Dalarna. Här, liksom vid de andra besöksmålen, fick vi tack vare en guide veta mycket mera om byggnaderna än vi kunnat utröna på egen hand. Här var våra guider husbonden och världsarvskoordinatorn Lena Landström, en viktig samarbetsdpart som hjälpt vår ordförande Riitta Jaakkola att planera resan. Jon-Lars ståtar med den största byggnaden bland Hälsinglands gårdar. Det stora bostadshuset byggdes av två bröder och delades i två identiskt lika bostäder men helt olika inredningsstilar. Pallars tillhör en av de allra största bondgårdarna i hela Hälsingland. I en flygelbyggnad finns säregna målningar bevarade av ”Blåmålarn” som var känd för att använda ett dyrbart marinblått pigment.

Vi bekantade oss med Ol-Anders i Alfta under ledning av Mimmi Göllas. Hon berättade om de färggranna väggmålningarna och vi fick bekanta oss med gårdens övriga byggnade.

Lunchen åt vi på Gästis i Alfta och före middagen på hotell Orbaden hann vi bekanta oss med Växbo Lins fabriksbutik.

Den fjärde dagen besökte vi Mårtesgården Edsby med målningar från 1700-talet. Vid detta friluftsmuseum fick vi med hjälp av guiden en slags sammanfattning över det som vi redan bekantat oss med under de föregående tre dagarna. Väggmålningarna i huvudbyggnaden var kanske de finaste som vi sett under resan. Också hela miljön med olika byggnder och derass byggnadsdetaljer, var en bra sammanfattning av det vi sett.

Därefter startade vi mot Dalarna och Carl Larsson-gården Lilla Hyttnäs i Sundborn. Carl Larsson är en av Sveriges mest kända konstnärer, som tillsammans med fru Karin skapade ett älskat konstnärshem. Även detta något mycket svenskt, men på ett annat sätt. Vi vandrade genom konstnärshemmet som genom sidorna i en bilderbok. Buffetmiddagen åt vi på hotellet i Bollnäs.

Avresedagen startade vi tidigt från Bollnäs mot Umeå, där vi fick tillbringa tiden fritt tills båten mot Vasa avgick. Även denna dag fick vi se en sevärdhet, Höga Kusten-bron, Skandinaviens näst längsta hängbro.

Det här inlägget postades i Yleinen. Bokmärk permalänken.