Kurs i murning av en österbottnisk spis

Den traditionella österbottniska eldstaden sprider värme, stämning och äkthet i stugan. Det är emellertid ont om kunniga murare, som behärskar den traditionella konsten att mura en österbottnisk spis. Nu finns det en unik möjlighet att delta i en kurs och tillägna sig denna sällsynta konst! Kursen riktar sig till de, som redan kan mura, men också till de som håller på och lär sig att mura.

Kursen anordnas i Sundom i ett gammalt österbottniskt hus, vars gamla spis revs på 1970-talet och som nu ska byggas upp på nytt under kursen. Som lärare fungerar emeritusläraren i murning, Aimo Laitila från Seinäjoki. Han har länge varit lärare inom murningsbranschen bl.a. vid Seinäjoki yrkeshögskola och dess byggnadskonservatoriska skolningsprogram.

Under kursen muras också en bakugn och vedspis i anslutning till stugans spis. Varje kursdeltagare får under mästarens ledning delta i arbetets alla skeden under den här praktiskt orienterade kursen. Den som deltagit i kursen kommer att kunna förstå eldstadens funktionsprinciper och kommer att lära sig praktiskt hur man murar.

OBS: Kursen varar i 10 vardagar och anordnas i två en veckas perioder. Den första perioden varar från måndag till fredag 23.4-27.4.2018. Den andra perioden fortsätter från måndag till fredag 7.5-11.5.2018. Kursen går på finska, men svenska kan användas vid behov. I kurspriset ingår frukost, lunch och eftermiddagskaffe. Därtill ordnas kvällsprogram enligt deltagarnas önskemål, t.ex. utflykter till närområdets museer, till Vasa och närliggande områden. Övernattning ordnar deltagarna själva; i närheten av Vasa finns flera övernattningsmöjligheter. Vid överenskommelse kan en del övernatta också på kursstället.

Kursens pris är 600 € för föreningsmedlemmar och 650 € för ickemedlemmar. Anmälan är bindande och kursavgift bör betalas senast 23.3.2018. Annullering som inkommit efter sista betalningsdagen, kan betalas tillbaka till 50 % av kursavgiften, endast om en ersättande ny deltagare kan hittas. Sex personer ryms med på kursen. Deltagare tas i anmälningsordning och därtill beaktas personer till reservplatser i fall det blir annullering.

Anmäl dig till kursen senast 15.3.2018 genom att skicka e-post till adressen pohjalainenrakennus@gmail.com eller till föreningens ordförande Riitta Jaakkola tel. 0400 925656, som också ger mer information.

Det här inlägget postades i Yleinen. Bokmärk permalänken.