VÄLKOMMEN TILL ÅRSMÖTEN I TERJÄRV!

På grund av corona framsköts föreningen Österbottens Byggnadsvård rf:s vårmötet och nu är det snart tid för höstmötet. Vi beslöt att vår- och höstmöte hålls samma dag vid festhuset Ukko Hjalmar (Djupsjöbackavägen 267) i Terjärv, lördagen 5.12.2020 kl. 11.00. Dagsprogrammet börjar med kaffe, vår- och höstmöte. Ca kl. 12.00 börjar lunchen med stående bord. Lunchen är mångsidig och riklig. Deltagarna har också möjlighet att bekanta sig med present- och inredningsbutiken som finns i övre våningen. https://www.facebook.com/pages/category/Local-Business/Juhlatalo-Ukko-Hjalmar-1083766081687624/ 

Anmälningar till årsmöten samt till stående bord senast 30.11 till adressen pohjalainenrakennus@gmail.com, eller per telefon till Riitta Jaakkola 0400 925656. Samtidigt kan Ni meddela om eventuell specialdiet. Föreningen bjuder på mötets kaffeservering, deltagare betalar maten själv, pris 20,-/pers. 

Efter lunchen går vi igenom föreningens verksamhet; resor, kurser och händelser. Vi funderar också på hurudan verksamhet som passar bäst i Österbotten och Mellersta Österbotten. Landskapsamanuens Pirkko Järvelä från K.H. Renlunds museum berättar om byggnadsskydd och statens stödmöjligheter och villkor som finns för vård av byggnadsarvet. 

Till sist finns det möjlighet att bekanta sig med en intressant byggnadsgrupp i närheten. 

Vi rekommenderar användning av ansiktsmask, ta med egen. Kom ihåg att hålla avstånd och delta inte om Du är sjuk. Besöken till privata objekt kan ev. inhiberas beroende av corona-läget, om detta meddelas i god tid. 

VÄLKOMMEN! 

Publicerat i Yleinen | Lämna en kommentar

INBJUDAN TILL FÖRENINGENS VÅRMÖTE OCH HÖSTMÖTE SAMT UTFLYKT

På grund av corona framsköts vårmötet och nu är det snart tid för höstmötet. Vi beslöt att föreningens vår-och höstmöte hålls samma dag vid Sella centrum (Veistokouluntie 2) i Jurva, lördagen 10.10.2020 kl. 13.00. Dagsprogrammet börjar med kaffe, vår-och höstmöte. Ca kl. 14.00 börjar dagens utflyktsprogram.
Jurva är känt för sin träslöjd och speciellt för sin möbeltillverkning. På 1950-60-talet fanns ca 400 möbelsnickare på orten. Nu har vi möjligheten att besöka några äldre träslöjdsverkstäder, byggda på 1950-talet. Verkstäderna finns i kyrkbyn på gångavstånd från mötesplatsen. De som önskar kan även besöka det närliggande Träslöjdsmuseet. Marianne Koskimies-Envall och Jaakko Purtanen är våra guider.

Mäntylä-Hangas snickeri från 50-talet är ännu idag i bruk och hör till vår utflyktprogram.

Anmälningar senast 5.10 till adressen pohjalainenrakennus@gmail.com, eller per telefon till Riitta Jaakkola 0400 925656. Samtidigt kan Ni meddela eventuell specialdiet.

Vi rekommenderar användning av ansiktsmask, ta med egen. Kom ihåg att hålla avstånd och delta inte om Du är sjuk. Besöken på träslöjdsverkstäderna kan ev. inhiberas beroende av corona-läget, om detta meddelas i god tid.

Publicerat i Yleinen | Lämna en kommentar

Pohjalainen Rakennusperintö – korjausrakentamisen uusia ratkaisuja 24.4.2020

❗Seminariet inhiberas på grund av coronavirus❗

Publicerat i Yleinen | Lämna en kommentar

Kurs i pappspänning i Kauhava 14.-15.3 och 28.3.2020

Vår kurs ordnas i Kauhava kyrkoby där en bondgårds kammare får spännpapp på väggarna Pappspänning är ett bra och traditionellt sätt att täcka väggar i torra utrymmen. Man får snabbt en snygg och slät yta, som man enligt önskemål kan måla eller tapetsera. De som gått kursen lär sig alla arbetsskeden inom pappspänning och kursledaren Liisukka garanterar att alla kan tekniken efter kursen.

Vår kurslärare är byggnadskonservator Liisukka Oksa. Till kursen antas högst 6 deltagare. Kursavgift för medlemmar 240 €, andra 290 €, morgon- och eftermiddagskaffe samt lunch och försäkring ingår. Om övernattning behövs, bistår föreningen med ordnandet. Vid sjukdomsfall återbetalas hälften av deltagaravgiften. Bindande anmälan senast 24.2.2020. Ordförande Riitta Jaakkola ger tilläggsinformation och tar emot anmälningar 0400 925656 , pohjalainenrakennus@gmail.com.

Publicerat i Yleinen | Lämna en kommentar

Kakelugnskurs i Kauhava 6.–8.3.2020

På kursen iståndsätter man en bondgårds kakelugn i Kauhava kyrkoby. Som kurslärare fungerar emerituslärare Aimo Laitila från Seinäjoki. Laitila har länge verkat inom murningsbranschen som lärare och bl.a. som lärare inom byggnadskonserveringens skolningsprogram vid Seinäjoki yrkeshögskola.

Under kursen uppförs kakelugnen på nytt, alla deltagare tar del i alla arbetsskeden. De som gått kursen lär sig att dokumentera ugnen före rivningen, numrera och riva, att bygga upp den på nytt på traditionellt sätt med lerugnsmurbruk. De kakel som spruckit lär man sig att ersätta.

Av deltagarna förutsätts inte erfarenhet av murning. Till kursen antas högst 5 deltagare. Kursavgift för medlemmar 290 €, andra 350 €, morgon- och eftermiddagskaffe samt lunch och försäkring ingår. Om övernattning behövs, bistår föreningen med ordnandet. Vid sjukdomsfall återbetalas hälften av deltagaravgiften.

Bindande anmälan senast 14.2.2020. Ordförande Riitta Jaakkola ger tilläggsinformation och tar emot anmälningar 0400 925656 , pohjalainenrakennus@gmail.com.

Publicerat i Yleinen | Lämna en kommentar

Föreningens medlemskväll och höstmöte i Kristinestad

Välkommen till Kristinestad, där julbelysningen har tänds och den stora granen har tagit sin plats på Salutorget, julstämningen råder i hela staden.

Vi samlas framför Rådhuset (Staketgatan 1) lördagen 23.11.2019 kl. 12.00. Vi gör en rundvandring ute på den julbelysta stan, parkeringsplats för bilarna finns nära Rådhustorget. Tre olika intressanta stadshus öppnar sina dörrar för oss, ägarna förevisar sina hus och berättar om upprustningen. Rundvandringen avslutas ca kl. 13.30 då vi förflyttar oss till restaurang Jungman för jullunch (Sjögatan 8). Ta med ett litet paket (värt max 10€) till julklappssäcken.

Efter lunch håller vi ett kort höstmöte, som slutar senast kl. 15.30. Anmälningar med meddelande om eventuella mat allergier görs snarast möjligt, dock senast 18.11.2019 till adressen pohjalainenrakennus@gmail.com, eller per telefon till Riitta Jaakkola 0400 925 656.

Jullunch på Jungmans: julig förrättssbuffet, grillad lax till huvudrätt med rovmos och potatis, plommon-pepparkaksmousse till dessert med kaffe/te. Lunchens pris är 15 euro/person och betalas i restaurangen https://jungman.fi

Publicerat i Yleinen | 1 kommentar

Fönsterrenoveringskurs i Teuva, -Tredelar och ytbehandling 5.-6.10 ja 19.-20.10

LEDIGA PLATSER, snabba anmälningar till ordföranden, 0400 925656, pohjalainenrakennus@gmail.com

Publicerat i Yleinen | Lämna en kommentar

Himmelikurs i Veikars 2-3.11.2019

Eija Koski, som är känd för sina böcker om himmelin (halmkronor), håller en kurs hemma hos sig i Veikars, Korsholm. Eija lovar, att en traditionell halmhimmeli blir färdig under kursveckoslutet. Ingen tidigare erfarenhet av tillverkningen är nödvändig.

Himmelikurs i Veikars 2-3.11.2019

Eija Koski, som är känd för sina böcker om himmelin (halmkronor), håller en kurs hemma hos sig i Veikars, Korsholm, ca 18 km öster om Vasa (Lillkyrovägen 227, 66520 Veikars).

Eija lovar, att en traditionell halmhimmeli blir färdig under kursveckoslutet. Ingen tidigare erfarenhet av tillverkningen är nödvändig. Om du vill, är det också möjligt att dekorera din himmeli. Om du redan har tillverkat himmelin eller andra halmarbeten, kan du under kursen göra en mer krävande himmeli eller något annat halmarbete.  Också till det får du anvisningar.

Kursen börjar lördagen 2.11 kl. 10 och avslutas ca kl. 16, ivriga deltagare kan stanna också efter det, om de vill. På söndagen 3.11.2019 börjar vi redan kl. 9.00 och kursen avslutas på söndagen kl. 16.00. I kursavgiften till medlemmar 120,- (andra 150,-) ingår undervisningen och kursmaterialet, d.v.s. råghalmen, garn och nålar. Dessutom bjuds det på morgon- och eftermiddagskaffe samt en salt tuggbit under dagens lopp. Kök med kylskåp och spis finns att tillgå, ta m.a.o. med också egen matsäck.

Förfrågningar och bindande anmälningar senast 20.10: ordförande Riitta Jaakkola 0400 925656 pohjalainenrakennus@gmail.com

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/08/31/eija-koski-himmelist

Eijas böcker om himmelin är kända bland alla himmelisten. Titta https://www.ekoart.fi/sv.html

HIMMELI  (Maahenki 2012) suomeksi ja englanniksi

HIMMELIN HARMONIA (Maahenki 2017) suomeksi ja japaniksi

HIMMELi geometrisk halmslöjd förr och nu (Natur och Kultur 2016) ruotsiksi

Titta också: https://www.ekoart.fi/navetta-work-shop.html

På bilden himmeli, den eller liknande hinner du göra under kursveckoslutet

Publicerat i Yleinen | 1 kommentar

FÖNSTERRENOVERINGSKURS I TEUVA HÖSTEN 2019

Är dina gamla fönster i behov av renovering? Vill du lära dig att återställa dem i originalskick? Eller vill du annars bara lära dig ett värdefullt hantverk? Kom med och lär dig att renovera gamla fönster med hjälp av traditionella metoder!

Österbottens byggnadsvård rf ordnar en fönsterrenoveringskurs i Teuva hösten 2019. Som kursens lokala samarbetspart fungerar kulturföreningen Teuvalaisen Kulttuurin Tuki ry. Kursen hålls i Teuva i Suomen Yrittäjäopistos utrymmen (f.d. TEAK, Rasintie 1) under två oktoberveckoslut 5-6.10 och 19-20.10.2019. Mästartimmerman Mikko Mäntymäki från Teuva och byggnadskonservator Liisukka Oksa från Kristinestad fungerar som lärare.

Gamla fönsterbågar är oftast tillverkade av kärnvirke, som till sin hållbarhet är helt suveräna i jämförelse med nytillverkade. Att renovera gamla fönster är ett belönande arbete!

Vid renoveringen av gamla fönster måste man ofta börja med att reparera trädelarna. På kursen fördjupar vi oss i nödvändigt träarbete som kan göras med handverktyg. Sådana arbeten kan vara förnyande av eller lappning av fönstrets dropplist eller nedre delen av fönsterbågen. Ta med dig ett eget fönster som kräver renovering. Mikko Mäntymäki handleder arbetet med reparationen av trädelarna, och han ger också råd i hur man kan fortsätta arbetet i hemmaverkstaden.

Att förnya ytbehandlingen på de gamla fönstren är ett tidskrävande arbete. Det är ändå inget svårt arbete, och alla husägare med tålamod lär sig arbetet på vår kurs!
Under ledning av Liisukka Oksan går vi igenom fönstrens historia och särdrag under olika tidsepoker, samt behandlar den traditionella fönsterrenoveringen redskap och material. Renoveringens alla skeden gås igenom skede för skede – avlägsnande av kitt, glas och målfärg från fönsterbågen, behandling av beslag och gångjärn, rengörande av glas, samt glasning av fönsterbågen med hjälp av linoljekitt och målning med linoljefärg. Under kursen kan du tillämpa dessa arbetsmoment på dina egna fönster. På handeln får du råd av Liisukka för hur du ska fortsätta arbetet på egen hand!

Kursavgiften för Österbottens byggnadsvård rf’s medelmmar är 180,- och för övriga 220,-. Kursavgiften inkluderar undervisning under fyra (4) kursdagar, gruppförsäkring, samt morgon- och eftermiddagskaffe under samtliga kursdagar.

Du behöver ta med dig gamla fönster, arbetskläder och -handskar, samt trasor för rengöring! På kursplatsen finns arbetsredskap, linoljekitt och vit oljefärg, samt stifttråd för glasningen, material för lappning av trädelar och i mån av möjlighet – gammalt glas.

Kursdeltagarna har möjlighet att beställa ett förmånligt tillbehörskit till kursen som innehåller en pensel av god kvalitet, en kittkniv, en sickel med svanhals, en miniskrapa, två kittstifttrådar, samt linoljekitt och en liten burk linoljefärg. Tillbehörskitet kostar80,- (inkl moms). Om du vill ha tillbehörskitet, meddela i samband med anmälan! Om du inte är intresserad av tillbehörskitet, uppskattar vi värdet av det material du använt i slutet av kursen.

Du kan också ta med dig egna redskap, t.ex. skrapor, kittkniv, glasningshammare, ett slött stämjärn eller en kniv. Verktyg finns även på kursplatsen. Du kan också ta med dig målfärger och kitt ur egna gömmor.

Kursdeltagarna tar med egen lunchmat, det finns också matställen i kyrkbyn för den hugade. Ifall du vill övernatta i Teuva, hjälper vi dig hitta ett övernattningsställe. För dem som kommer längre ifrån försöker vi organisera samåkning.

Förfrågningar och anmälningar senast 15.9.2019:

Riitta Jaakkola, ordf. Österbottens byggnadsvård rf. pohjalainenrakennus@gmail.com

0400 925656

Erkki Hakala, ordf., Teuvalaisen Kulttuurin Tuki ry., erkki.hakala@catella.fi, 050 362 5768

Publicerat i Yleinen | Lämna en kommentar

Välkommen på vårmöte till Kaustby!

Österbottens Byggnadsvård rf’s vårmöte hålls på Kraatari museum i Kaustby (Pajalantie 16) 18.5.2019 kl. 13. Vid mötet behandlas stadgeenliga vårmötesärenden. För ordnande av serveringen, vänligen anmäl dig senast 16.5.2019 till: pohjalainenrakennus@gmail.com, ordf. Riitta Jaakkola tfn 0400 925656.

I samband med kaffeserveringen presenterar Wirkkalasällskapets ordförande, och styrelsemedlem i vår förening, Pekka Kivelä museet och dess verksamhet. Museibyggnaden på Kraatari byggdes år 1868, den renoverades år 2017 och flyttades i samband med det till nuvarande plats. Kraatari-museet upprätthåller släkten Wirkkalas traditioner och är tillägnat de i huset verksamma skräddarnas hantverk.

För mera info se: www.virkkalaseura.fi

Från Kraatari förflyttar vi oss till Känsälä by. Vi får bekanta oss med ordförande för Kaustby Hembygdsförening Anna-Liisa Finniläs och hennes make Pekkas hemgård Känsälä, vars historia sträcker sig tillbaka till 1800-talet.

De som vill kan också bekanta sig med Pauanne

 

 

 

 

 

Huvudbyggnaden på Pauanne under sina glansdagar. Foto: https://hiveminer.com/Tags/kaustinen%2Cpauanne

Pauanne är en byggnadsgruppi Kaustby, söder om kyrkbyn, på krönet av Puhkionkallio. Den byggdes på sin tid som samlings- och mottagningsplats för utövare av folkmedicin. Pauanne började byggas med lokala krafter 1983 under ledning av Tapani Hietalahti. Pauanne är numera privatägt och har i brist på underhåll tyvärr förfallit.

Publicerat i Yleinen | 1 kommentar