Välkommen på vårmöte till Kaustby!

Österbottens Byggnadsvård rf’s vårmöte hålls på Kraatari museum i Kaustby (Pajalantie 16) 18.5.2019 kl. 13. Vid mötet behandlas stadgeenliga vårmötesärenden. För ordnande av serveringen, vänligen anmäl dig senast 16.5.2019 till: pohjalainenrakennus@gmail.com, ordf. Riitta Jaakkola tfn 0400 925656.

I samband med kaffeserveringen presenterar Wirkkalasällskapets ordförande, och styrelsemedlem i vår förening, Pekka Kivelä museet och dess verksamhet. Museibyggnaden på Kraatari byggdes år 1868, den renoverades år 2017 och flyttades i samband med det till nuvarande plats. Kraatari-museet upprätthåller släkten Wirkkalas traditioner och är tillägnat de i huset verksamma skräddarnas hantverk.

För mera info se: www.virkkalaseura.fi

Från Kraatari förflyttar vi oss till Känsälä by. Vi får bekanta oss med ordförande för Kaustby Hembygdsförening Anna-Liisa Finniläs och hennes make Pekkas hemgård Känsälä, vars historia sträcker sig tillbaka till 1800-talet.

De som vill kan också bekanta sig med Pauanne

 

 

 

 

 

Huvudbyggnaden på Pauanne under sina glansdagar. Foto: https://hiveminer.com/Tags/kaustinen%2Cpauanne

Pauanne är en byggnadsgruppi Kaustby, söder om kyrkbyn, på krönet av Puhkionkallio. Den byggdes på sin tid som samlings- och mottagningsplats för utövare av folkmedicin. Pauanne började byggas med lokala krafter 1983 under ledning av Tapani Hietalahti. Pauanne är numera privatägt och har i brist på underhåll tyvärr förfallit.

Det här inlägget postades i Yleinen. Bokmärk permalänken.